dinsdag 2 april 2013

Curry powder zonder nachtschades

http://www.thepaleomom.com/2013/03/nightshade-free-curry-baked-tilapia-or-whitefish-of-choice.html

24 uurs yoghurt maken

Voor yoghurt maken heb je een goede kookthermometer nodig. Ik heb de mijne van de kookwinkel in de Passage in Den Haag, maar je kunt ze ook makkelijk online vinden. Ik wilde er één die ruim onder de 100 graden fahrenheit kon meten, de meeste zijn vanaf 100 graden, dat vond ik niet handig omdat dat juist ongeveer de temperatuur is die ik nodig heb voor yoghurt maken. Dus ik heb een iets duurdere (kostte iets van 25 euro).

Ik maak meestal 2 liter tegelijk, het blijft in de ijskast een paar weken goed, dus dat kan makkelijk.

Zo doe je het:
- koop rauwe melk (hebben ze o.a. bij 't Geertje) en een goede kwaliteit commerciële volle yoghurt
- per liter melk heb je 1/3-1/2 CUP commerciële yoghurt nodig
- verwarm de melk in een pan tot 110 graden FAHRENHEIT (=43 graden celsius)
- doe een beetje van de verwarmde melk in een apart bakje, doe daar de commerciële yoghurt bij en roer het goed door elkaar tot er geen brokjes meer in zitten. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het mengsel van melk en yoghurt niet brokkig wordt.
- voeg dit mengsel toe aan de rest van de melk

Dan zijn er twee manieren die ik gebruik om yoghurt te maken. Meestal zet ik de yoghurt 24 uur lang in weckpotten in de droogoven op 110 graden fahrenheit. Als je geen droogoven hebt, kun je het ook op onderstaande manier doen met thermoskannen.

- doe de melk in thermoskannen (goed schoon! en geen kannen waar koffie in heeft gezeten of iets dergelijks, want dan krijg je yoghurt met koffiesmaak) 
- wikkel handdoeken om de thermoskannen, doe ze in een koeltas met een kruik met heet water
af en toe de kruik vervangen door een nieuwe met heet water
- na 24 uur schenk je de yoghurt in schone potten, deksel erop en bewaren in de ijskast.

De eerste keer heb ik af en toe de koeltas open gedaan om de temperatuur van de yoghurt in de thermoskannen te meten om te kijken of het warm genoeg bleef.

Over yoghurtmakers: die zijn dus niet noodzakelijk om yoghurt te kunnen maken, maar het kan natuurlijk wel. Ik heb al genoeg spullen in mijn keuken en heb toch al een droogoven, dus ik heb geen speciale yoghurtmakers gekocht. Let op de volgende zaken als je overweegt een yoghurtmaker te kopen: hoeveel kan er in en hoeveel yoghurt eet je per week en hoe vaak zou je dan dus yoghurt moeten maken? Is dat haalbaar?
Let er daarnaast op dat de meeste yoghurtmakers een timer hebben die je maximaal tot een uur of acht kan zetten. Dat is te kort, goede yoghurt moet minimaal 24 uur fermenteren. En zorg dat je de temperatuur tussen de 110-115 graden fahrenheit kan instellen.

Kokospudding

2 large eggs
1 cup shredded unsweetened coconut, and 1 cup boiling water
1/8-1/4 cup honey*
vanilla to taste (approx 1 tsp)
1/3 tsp sea salt
cinnamon to taste
optional: random amounts of raisins/nuts/cranberries/etc

* I started out using the larger amount of honey and have reduced it (in all recipes calling for it) over time.

Boil one cup of water (or boil water, then measure out one cup of it)
Pour the one cup of boiling water over shredded coconut. Allow to sit at least one minute.
Except nuts/berries, beat together all other ingredients.
Combine wet, undrained coconut with everything else.
Stir in nuts/berries.
Pour mixture into loaf pan.

Bake in preheated oven at 350 F for 40 minutes, achieving an overall golden top with lightly browned edges. My results are inconsistent (though always yummy regardless), but ideally you will have two layers: an eggy, flan-like custard on the bottom with the coconut at the top.

Zie: http://gapsguide.com/2009/05/29/coconut-pudding/